tisdag 12 april 2016

Safari


Hej! Vi skrev inte ett blogginlägg förra veckan eftersom arbetet vi gjorde var liknande som veckan före. Familjebesök i en ny by och där skrev vi upp familjernas namn och hur många barn som inte går iskolan. 
På torsdag åkte vi till Serengeti på safari Josefine och jag. När man är i Tanzania så är det ett måste att åka på safari för att se vildmarken och alla djuren. Vi åkte på torsdag och bodde på ett lyxigt ställe där vi hade ett eget hus med egen pool. Det är lågsäsong nu eftersom det är regnperiod så det var inte så många andra människor på området. På fredagen åkte vi in till nationalparken och vi körde ca. 2 timmar och under den färden hade vi turen med oss och fick se ett lejon, krokodiler och flodhästar. Serengeti nationalpark är mycket stor så man kör långa sträckor och ser djur på vägen nu som då. Jag har själv varit på safari förut i Kenya i lake Nakuru och Masai mara. De två nationalparkerna är mindre så där ser man djuren oftare och behöver inte köra så långt. Det som är bra med Serengeti är att det är så pass stort så man ser att djuren verkligen lever fria och inte har en massa turister runt sig med kamerorna. När vi hade kört in i nationalparken kom vi till ett fint ställe som heter Mbalageti där vi skulle bo. Vi bodde igen i en fin stuga där med utsikt över savannen. På natten när vi sov kunde man höra lejonrop nedanför huset och på morgonen sa personalen att lejonet hade verkligen varit nära. Så det var en spännande upplevelse att övernatta där. På lördag hade vi en safaribil och en guide med lång erfarenhet som tog med oss till mittpunkten av Serengeti där man kan se de flesta djur. Vi hade igen turen med oss och fick se en leopard som låg uppe i ett träd. Leoparder och geoparder är svåra att få syn på så det var roligt att se den. Resten av dagen körde vi runt och såg gaseller, gnuer, apor, babianer, bufflar, lejon, elefanter, giraffer, hyenor, zebror, vårtsvin o.s.v. Så vi såg allt vi ville se. 
Vi hade även nöjet att få se "wildbeest migration". Det är när miljontals gnuer förflyttar sig för att alltid få färskt gräs och färskt vatten att dricka. Ett stort antal zebror följer också med dem. De förflyttar sig i takt med hur regnperioden flyttar sig under året. Det är alltså miljontals djur som går i långa led. De sade att vi hade tur som såg dem nu, de brukar normalt börja förflytta sig senare på våren men iår är de tidiga. Det finns människor som betalar mycket pengar för att få se dem flytta men som missar dem, så vi var verkligen där vid rätt tidpunkt.   

På söndag åkte vi hem tillbaks. Vi bor ca 2 timmar från Serengeti.
På måndag var det tillbaka till verkligheten och då hade vi måndagsmöte. Vår  "teamleader" var inte med på mötet eftersom han hade fullt upp med att ordna upp ett problem vi hade i vårt volontärhus. Vattnet var avstängt så han ordnade det. Vi andra pratade om föregående vecka och kommande vecka. 
Idag hade jag och Josefine tillsammans med vår tolk och personerna som arbetar och bestämmer över distriktet där vi arbetar. Vi informerade dem om vårt arbete hittills och hur vi kommer att fortsätta. Efter mötet åkte Kajuna och vi två till skomakaren och skräddaren för att se hur det går med skoluniformerna och skorna. Imorgon är 27 uniformer klara och då skall vi dela ut dem till barnen från två av byarna så att de kan börja skolan. Barnen här har lov nu två veckor så det passar bra för barnen att börja efter lovet nästa vecka. Vi åkte också in till centrum och köpte pennor, skolhäften,linjaler, suddgummin och pennvässare till alla barn. Det blir en rolig dag imorgon när vi får ge skolsakerna till barnen. Familjerna kommer att komma till en plats där vi skall träffas och en man som sitter i ledningen för distriktet kommer att vara med och dela ut sakerna så det blir riktigt högtidligt. Vi uppdaterar igen i slutet av veckan med bilder från utdelningen.























Vattnet var så högt så vi kunde inte åka med bil enda fram, så vi var tvugna att gå över en lång hängbro där bilar väntade på andra sidan på oss.


Soluppgång över savannen där vi bodde















Skräddaren som är i full gång med att sy skjortor åt skolbarnen

Skolväskor



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar