fredag 11 mars 2016

Veckan som gått



Här kommer en uppdatering om hur veckan har varit. Här händer det mycket och vi skall försöka lyfta fram de viktigaste händelserna. På tisdagen skulle vi ordna våra arbetstillstånd som vi måste ha även om vi arbetar som volontärer, alltså utan lön. När vi skulle gå in till centrum blev himlen mörk och det började ösregna och blåsa. När det slutade regna och åska så var det försent att uträtta ärendet, men som man ofta tänker här ”det som inte blev av idag gör man imorgon, time is coming”.

På onsdag åkte vi till wardet där vi skall arbeta. Vi åkte daladala dit, en daladala är en minibuss som är fullproppad av människor, det kostar ca.20 cent per person att åka till Buhongwa från centrum. Det tar ca 20 minuter. Vi kommer att åka dit varje vardag och sen ta en pikipiki som är en motorcykel för att ta oss ut till området där familjerna bor som vi skall besöka. Vägarna här är gropiga och om det har regnat är det lerigt och svårt att ta sig fram så man går mycket till fots. 

När vi steg av daladalan möttes vi av människor som hälsade, frågade om vi skulle ha skjuts med pikipiki, ”mzungu” som betyder vit människa ropades. Vi såg inte till Kajuna som skulle möta upp oss så vi stod en bra stund och väntade tills en kvinna kom och frågade om vi skall möta Mr. Kajuna och tog med oss till kontoret där han väntade. Vi gick genom en sorts marknad där de säljer frukter,grönsaker,höns o.s.v. man funderar ibland vart man är påväg här bland allt folk och smala gator men till sist kom vi fram till ett kontor där Kajuna väntade med 7 män och 2 kvinnor. De arbetar alla inom wardet där vi skall vara. Vi presenterade oss och de presenterade sig, sen pratade de på swahili och de fick veta vad det är vi skall göra i wardet. 

Det vi skall göra nästa vecka är att leta efter familjer i behov av stöd och ta reda på om det finns barn som inte går iskolan. Vi skall då skriva ned hur många som behöver stöd och sedan berätta för de andra i organisationen vad vi har kommit fram till. Vi kommer att börja nästa veckas måndag. Vi kommer att ha en handledare med oss som känner till området, hon som skall gå med oss nästa vecka är socialarbetare men hon kan inte så mycket engelska så de skall försöka hitta en annan.
Idag har vi ordnat våra arbetstillstånd och får dom imorgon. 

När vi inte har arbetat eller diskuterat arbete så har vi varit på tila pia och surfat på internet, druckit färsk juice och umgåtts. Vi bor bara en liten bit från tila pia hotellet så när vi vill lyxa till det med poolhäng eller middag så går vi dit. Denhär första veckan har vi även handlat mat och byggt upp ett matförråd och ordnat telefonkort och internet till telefonerna. Det går inte så smidigt att ordna saker här så små saker blir till ett projekt. T.ex. telefonkorten fungerade korrekt först efter två besök till telefon operatör företaget. Vi var en kväll och handlade grönsaker och frukt tillsammans med Julia och Samira. Grönsaker köper man ute på landsbygden så vi tog daladala till Nyegezi där Elin och Cassandra bor i det andra volontärhuset. Där köpte vi grönsaker och frukt för ca.3 euro. För 3 euro får man frukt och grönsaker här som skulle bli ca. 20 euro i Finland. 

Idag är det fredag och vi är i full gång med att planera ”girl groups” som vi skall börja med nästa vecka i en skola. Vi återkommer om det i ett annat inlägg. Nu är det fredag och snart  helg, vilket betyder fredagsmiddag ikväll, poolhäng imorgon och bara njuta av värmen. 

Här kommer lite bilder från veckan som varit. 

Daladala i bakgrunden och folk som väntar med pikipiki's.


Nyegezi





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar